Tycha (overleden)

Helaas hebben we Tycha op 21 maart 2016 moeten laten inslapen. Een vermoedelijke nekhernia (waarschijnlijk was er meer aan de hand) gaf haar zoveel pijn, en ook met veel medicatie werd dit niet beter. We missen haar vreselijk, en het doet nog steeds pijn, maar zoals het spreekwoord zegt: Houden van is loslaten. 

Tycha heet eigenlijk voluit Sculpadog Tycha. Ze is geboren op 30 april 2003 een echt koninginne hondje dus.

Op 19 mei 2007 heeft ze haar PH1 certificaat gehaald. Niet heel veel punten over, maar het verlies van de punten was te herleiden. Zo waren we alle punten bij het schijnstellen kwijt, wat achteraf gewoon echt een trainingsfout was. Jammer, maar daar leer je van.
Tycha is een zeer leergierig hondje, ze is altijd blij en heeft altijd goede zin. Voor mij is het een hele fijne hond om mee te trainen. Na een training met haar is mijn humeur ook altijd weer veel beter.
Tycha woont gewoon bij ons in huis, en is een hele fijne huishond. Het liefst ligt ze de hele dag bij je op schoot, maar ze kan zich ook goed zelf vermaken.

Stamboom Sculpadog Tycha

Stamboom Sculpadog Tycha


Tycha is in 2007 geröntgend op haar heupen en de uitslag was HD A, met een norbergwaarde 36.

HD certificaat


Op 28 november 2008 hebben Tycha en ik het basiscertificaat gehaald met 206 punten.
Na het basiscertificaat hebben we nog enige tijd doorgetraind voor speurhond en vlakterevieren. We zijn hiervoor niet meer naar een keuring geweest. Mede door gebrek aan ervaring en goede training locaties. 
In de politiehond van Februari 2009 is veel aandacht besteed aan de zoekhonden, tevens staat er een stukje in wat door mij geschreven is. Daarnaast zijn er door het hele blad foto's te vinden welke Ko gemaakt heeft tijdens de keuring. Er staan zelfs verspreidt door het blad 3 foto's van Tycha in.
Verslag keuring Vriezenveen deel 1
en deel 2

In 2009 kreeg Tycha last van ontstekingen in haar mond. Na vele onderzoeken bleek dat zij een auto immuun ziekte heeft. Hiervoor moet zij nu dagelijks prednison slikken. Maar ook dit heeft bij Tycha het enthousiasme niet weggenomen.

Inmiddels is Tycha met vervroegd pensioen of te wel er wordt niet meer met haar getraind.

Tycha in het gras


© Marja Spiering 2011